Prinsjesdag: btw-verhoging voor kunst, cultuur, sport en logies

Prinsjesdag Header

Afgelopen dinsdag was het Prinsjesdag, de dag waarop de belangrijkste maatregelen voor het komende jaar worden aangekondigd. In deze blog gaan we dieper in op een fiscale maatregel die nog ter discussie staat, maar verstrekkende gevolgen kan hebben. Welke gevolgen dat precies zijn? Daar vertelt onze belastingadviseur Hessel je graag meer over.

Het verschil tussen het standaard en verlaagd btw-tarief

In Nederland bedraagt het standaard btw-tarief 21%. Voor bepaalde goederen en diensten geldt echter een verlaagd tarief van 9%, zoals voor basisbehoeften of producten en diensten van maatschappelijk belang. Deze uitzonderingen zijn expliciet vastgelegd in de wet.

Afschaffen verlaagd btw-tarief voor kunst, cultuur, sport en logies

De overheid heeft tijdens Prinsjesdag aangekondigd dat enkele van deze uitzonderingen vanaf 1 januari 2026 zullen verdwijnen. In de praktijk betekent dit dat het btw-tarief voor culturele goederen en diensten, sportactiviteiten en logies zal stijgen van 9% naar 21%. Onder logies vallen alle verblijven van korte duur in hotel-, pension- en vakantievoorzieningen. Waarschijnlijk zal deze verhoging leiden tot nieuwe discussies met de Belastingdienst over welke prestaties onder welk tarief vallen.

Wat betekent de tariefsverhoging voor ondernemers?

De tariefsverhoging kan grote gevolgen hebben voor ondernemers in de betrokken sectoren. Een cruciale vraag is of de extra btw-kosten kunnen worden doorberekend aan de consument, of dat deze kosten geheel of gedeeltelijk ten laste van het bedrijfsleven komen. Het is aan te raden om bestaande en nieuwe contracten waar nodig te herzien en aan te passen met oog op de aankomende tariefswijziging, om latere discussies te voorkomen.

Conclusie

Hoewel de wijziging pas per 1 januari 2026 ingaat, kunnen de gevolgen nu al voelbaar zijn. Vooruitbetalingen voor evenementen die na deze datum plaatsvinden, kunnen onder bepaalde omstandigheden al belast worden tegen het hogere tarief van 21%. Ook hierover kan discussie ontstaan met de Belastingdienst, aangezien bijvoorbeeld een toegangskaartje wordt beschouwd als een 'single purpose voucher'. Voor deze vouchers geldt dat de prestatie waarop de voucher betrekking heeft, wordt geacht plaats te vinden op het moment dat de voucher wordt uitgegeven.

Ben je benieuwd wat deze fiscale maatregel voor jouw bedrijf betekent? Neem dan gerust contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Je kunt ons altijd bellen op 088 321 0800, of mail naar info@bentacera.nl. Samen maken we de gevolgen van de btw-verhoging inzichtelijk voor jouw bedrijf.

Hessel Rintjema

Hessel Rintjema

Senior Belastingadviseur

Wil je meer weten? Neem dan contact op met Hessel Rintjema.

Meer weten over belastingadvies?

Lees ook onze andere blogs of neem direct contact met ons op!

Plan een kennismaking in!
  • Blog
  • Blog