Cryptobezittingen blijven niet langer onopgemerkt

Uitspraak Hoge Raad 2 (1)

Meld je crypto in de aangifte inkomstenbelasting

Heb je cryptovaluta, vergeet deze dan niet aan te geven als bezitting. Het bezit van cryptovaluta valt namelijk onder de bezittingen die worden belast in box 3, waarin ook andere delen van het vermogen worden belast zoals banktegoeden, aandelen en onroerende zaken. Je moet de waarde van de cryptovaluta op 1 januari van het kalenderjaar opgeven in de aangifte inkomstenbelasting.

Nieuwe wetgeving crypto

De Belastingdienst heeft tot nu toe geen inzicht in jouw cryptobezittingen. Hierdoor kan de dienst niet controleren of je de cryptobezittingen wel hebt aangegeven. In de komende jaren gaat dit waarschijnlijk veranderen. Door nieuwe wetgeving voor cryptodienstverleners kan de Belastingdienst straks zien hoe groot je cryptovermogen is.  Het zal nog wel even duren voordat dit de praktijk zal worden. De wetgeving is nog in voorbereiding, waarschijnlijk gaat deze nieuwe wet op 1 januari 2026 in. De cryptodienstverleners moeten na invoering van deze wet aan de Belastingdienst doorgeven hoeveel crypto hun klanten bezitten. De Belastingdienst kan deze gegevens dan vervolgens vooraf invullen in je belastingaangifte.

Risico’s niet aangeven cryptovaluta

Uit onderzoek blijkt dat maar een heel klein deel van de cryptobezitters daadwerkelijk het saldo van de cryptovaluta aangeeft in de aangifte inkomstenbelasting. Dat de Belastingdienst nog niet kan zien hoeveel cryptovaluta je bezit, betekent niet dat je dit niet hoeft aan te geven in je aangifte inkomstenbelasting. Er zit een groot risico aan het niet aangeven van je cryptovermogen. Komt de Belastingdienst erachter dat je je crypto ten onrechte niet hebt aangegeven, dan kan er een aanzienlijke boete volgen omdat je een onjuiste aangifte hebt ingediend. Je bent zelf verantwoordelijk voor het doen van een juiste aangifte inkomstenbelasting. Daar hoort het juist aangeven van je vermogen uiteraard bij.  

Het niet opgeven van de cryptobezittingen in de aangifte inkomstenbelasting blijft dus in de toekomst niet onopgemerkt. Dit kan ook invloed hebben op aangiften van de afgelopen jaren. Voor de inkomstenbelasting geldt namelijk dat de Belastingdienst een navorderingstermijn van vijf jaren heeft. De Belastingdienst kan dus mogelijk alsnog inkomstenbelasting heffen over de cryptovaluta die je in het verleden al had, maar niet hebt aangegeven. Bovendien kan de Belastingdienst boetes opleggen omdat je aangiftes in het verleden onjuist en onvolledig waren. Het vrijwillig verbeteren van een aangifte uit het verleden kan tot een lagere boete leiden. 

Heb je vragen over het aangeven van je cryptobezittingen?

Heb je cryptovaluta, geef deze dan aan in je aangifte inkomstenbelasting. Doe dit in ieder geval voordat de Belastingdienst via cryptodienstverleners zelf achter deze cryptobezittingen komt.    

Heb je vragen over het aangeven van cryptovaluta? Neem gerust contact op voor een vrijblijvend (advies)gesprek. Je kunt ons altijd bellen op 088 321 0800 of mailen naar info@bentacera.nl

Emre Sönmez

Emre Sönmez

Senior Belastingadviseur

Wil je meer weten? Neem dan contact op met Emre Sönmez.

Meer weten over belastingadvies?

Lees ook onze andere blogs of neem direct contact met ons op!

Plan een kennismaking in!