Luister naar je lichaam en voorkom een burn-out
Luister naar je lichaam en voorkom een burn-out
Je herkent het vast wel. De wekker gaat en het is tijd om op te staan. Je hebt al een paar keer gesnoozed, want je bent nog zo moe. Het voelt alsof je nog wel uren door kan slapen, maar er ligt nog zoveel werk op je te wachten. Help!
Het zou zomaar kunnen dat je oververmoeid of zelfs overspannen bent. Vermoeidheid is een klacht die in deze tijd van het jaar veel vaker voorkomt en kan zelfs een symptoom van een burn-out zijn. Als Personeels- en Salarisadviseur van het team Verzuim bij Bentacera heb ik regelmatig te maken met werknemers van klanten, die zich ziekmelden met symptomen van een burn-out. Deze worden vaak veroorzaakt door stress in hun werk- en/of privésituatie.
Dat er zo veel ziekmeldingen zijn met deze klachten, is niet heel vreemd. Als ik naar de feiten kijk, dan liegen die er namelijk niet om. Stress op het werk is beroepsziekte nummer één in Nederland. Van alle werknemers in Nederland meldt 14% zich jaarlijks met burn-outklachten, wat gemiddeld tot 242 dagen verzuim leidt.
Hoe kan je een burn-out herkennen?
Overspannenheid is het voorstadium van een burn-out. Je energie raakt op, je slaapt slecht en je ligt vaak te piekeren. Je krijgt fysieke problemen zoals nek- en schouderklachten en je kunt je werk niet meer naar tevredenheid uitvoeren. Als je deze klachten blijft negeren, kan het zo zijn dat je na verloop van tijd van de een op de andere dag niets meer kunt en je een burn-out hebt.
Zelf heb ik dit aan den lijve ondervonden. Ik kreeg ineens acute lage rugpijn en kon van het een op andere moment niet meer zitten en lopen. Een heel duidelijk signaal. Ik dacht: wat vreemd dat mij dit nu overkomt. Maar als ik eerlijk ben, was het helemaal niet zo vreemd. Ik had alle signalen van mijn lichaam al een hele tijd genegeerd. Het gaat wel weer over, dacht ik steeds. Ik ga straks lekker met vakantie en dan kom ik uitgerust thuis. Dan kan ik er weer vol tegenaan.
Helaas ging die vlieger niet op. Ik was te lang doorgegaan, met een burn-out als resultaat. Ik was doodop en werd neerslachtig en somber. Het lichtje in mijn ogen was gedoofd en ik kon me niet meer concentreren. Zo was tv-kijken topsport en liet mijn geheugen me ook erg in de steek. Een vreselijke tijd vond ik het. Ik dacht: hoe kom ik hier ooit weer uit? Word ik wel weer beter? Gelukkig is het een tijdelijke aandoening, maar je moet er wel veel voor doen (of eigenlijk laten) om weer goed te herstellen.
Iedereen kan een burn-out krijgen. Ook jij. Wees alert op de signalen van je lichaam. Sla ze niet in de wind en zoek hulp. Ga naar een coach of psycholoog die je kan ondersteunen. Ben je werknemer, ga dan in gesprek met je werkgever. Kijk naar mogelijkheden in je werk, zodat je wat ruimte krijgt en kunt werken aan je herstel. Besteed veel aandacht aan je body en mind. Goede voeding, rust en regelmaat en kom in beweging. Yoga en meditatie kunnen je geest tot rust brengen. Maar bovenal: probeer plezier te maken. Doe leuke dingen die weer een glimlach op je mond kunnen toveren.
Voorkomen is beter dan genezen, dus wees zuinig op je zelf en geniet van elke dag!
Hessel Rintjema
Senior Belastingadviseur
Wil je meer weten? Neem dan contact op met Hessel Rintjema.
Meer weten over belastingadvies?
Lees ook onze andere blogs of neem direct contact met ons op!