Prinsjesdag: wijziging bedrijfsopvolgingsfaciliteiten vanaf 2026

Prinsjesdag Header

Wat verandert er in 2026 voor de fiscale regelingen voor bedrijfsopvolgingen?

Op Prinsjesdag is het Belastingplan 2025 bekend gemaakt. Het Wetsvoorstel Wet aanpassing fiscale bedrijfsopvolgingsfaciliteiten 2025 is hier onderdeel van. Het wetsvoorstel bevat de aangekondigde maatregelen voor de bedrijfsopvolgingsregeling in de schenk- en erfbelasting (BOR) en de doorschuifregeling aanmerkelijk belang in de inkomstenbelasting (DSR). Beide regelingen kunnen van toepassing zijn bij vererving of schenking van ondernemingsvermogen. De BOR is een vrijstelling van erf- of schenkbelasting en de DSR is een regeling die ervoor zorgt dat een erflater of schenker de verschuldigde inkomstenbelasting bij overdracht van de onderneming kan doorschuiven naar de verkrijger van de onderneming. 

Vanaf 2026 wordt de toegang tot de BOR en DSR beperkt

In deze blog bespreken we één van de belangrijkste aanpassingen, die naar verwachting per 1 januari 2026 ingaat: de beperking van de toegang tot de BOR en de DSR. 

Deze fiscaal voordelige regelingen zullen niet langer voor elk aanmerkelijk belang gelden, maar worden beperkt tot gewone aandelen. Daarbij moet de erflater of schenker, alleen of samen met de partner, een belang van minimaal 5% in het geplaatste kapitaal van de vennootschap hebben.

Waarom deze aanpassing?

Met deze aanpassing sluiten de regelingen beter aan op hun oorspronkelijke doel. Op deze manier staan de regelingen namelijk alleen open voor aandelenpakketten die een wezenlijk economisch belang vertegenwoordigen. Daarnaast is de wetsaanpassing bedoeld om het risico op misbruik en oneigenlijk gebruik van de BOR en de DSR te beperken. 

Wat verandert er precies?

De voorgestelde aanpassing betekent dat de BOR en DSR alleen nog gelden in het geval van vererving of schenking van gewone aandelen, mits je ten minste 5% van het totale geplaatste aandelenkapitaal bezit. Of deze aandelen stemrecht hebben, maakt daarbij niet uit. Heb je het vruchtgebruik of bloot eigendom van deze gewone aandelen? Dan kun je nog steeds van beide regelingen profiteren, zolang je maar minimaal 5% van deze aandelen bezit.

Door de aangekondigde aanpassing zijn de BOR en DSR vanaf 1 januari 2026 niet meer van toepassing op:

  • Opties op aandelen
  • Winstbewijzen
  • Belangen van minder dan 5 procent van het kapitaal
  • Lidmaatschapsrechten in coöperaties
  • Tracking stock
  • Fictief aanmerkelijk belang
  • Aanmerkelijk belang dat onder de meesleepregeling valt

Deze maatregel kan daarom veel impact hebben. Heb jij zo'n belang in een onderneming? Dan is het verstandig om je situatie opnieuw te (laten) beoordelen, aangezien deze belangen waarschijnlijk niet meer in aanmerking komen voor de BOR en de DSR.

Let op: een uitzondering zal naar verwachting gelden voor belangen in een onderneming waarbij er met een familiegroep een belang is van ten minste 25%. Op deze belangen blijven de BOR en de DSR van toepassing, ook als de individuele belangen kleiner zijn dan 5%.

Het kabinet stelt de invoering van deze uitzondering uit tot een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip. 

Indirect gehouden aandelen

Ook voor indirect gehouden aandelen zal de maatregel gelden. In het geval van indirect gehouden aandelen, kunnen de bezittingen en schulden worden toegerekend aan de direct gehouden aandelen. De wetsaanpassing zorgt ervoor dat dit alleen mogelijk is als het bedrijf waarin jij minimaal 5% belang hebt, op zijn beurt ook ten minste 5% van het aandelenkapitaal van het andere bedrijf bezit.  

Let op: voor gewone aandelen op indirect niveau die onder de verwateringsregeling vallen, is de verwachting dat de regelingen wel gelden.

Het kabinet stelt ook de invoering van deze versoepeling uit tot een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip.

Preferente aandelen

De BOR en DSR blijven van toepassing op preferente aandelen die zijn uitgegeven in het kader van een gefaseerde bedrijfsopvolging. Om aan deze voorwaarden te voldoen, moeten de preferente aandelen voortkomen uit de omzetting van gewone aandelen, waarbij het belang minimaal 5 procent van het totale geplaatste kapitaal bedraagt. Hiermee blijft het mogelijk om gedurende het leven een structuur op te zetten waarbij de volgende generatie al kan meedelen in de resultaten van het bedrijf.

Moet jij actie ondernemen?

Mogelijk heb jij in jouw bedrijf te maken met belangen die in ieder geval niet minimaal 5% van het totaal geplaatste kapitaal van de onderneming vertegenwoordigen. Is er binnen de familiegroep ook niet ten minste een belang van 25%? Dan is het verstandig om nu actie te ondernemen als jij nadenkt over het schenken of fiscaal voordelig laten vererven van jouw belang. Bij schenking of vererving van deze belangen kan het namelijk zo zijn dat de fiscale regelingen voor de erf- en schenkbelasting en de inkomstenbelasting vanaf 1 januari 2026 niet meer gelden.

Naast de beperking van de toegang tot de BOR en de DSR zijn enkele andere belangrijke aanpassingen aangekondigd ten aanzien van deze regelingen. Wil je hier meer over weten? Neem dan vooral contact met ons op. Je kunt ons altijd bellen op 088 321 0800, of mail naar info@bentacera.nl.  

Meer weten over belastingadvies?

Lees ook onze andere blogs of neem direct contact met ons op!

Plan een kennismaking in!