All-in salarissen en vakantie-uren; hier moet je op letten

Hervorming Arbeidsmarkt

Aandachtspunten bij all-in salarissen en vakantie-uren

Vanuit de wetgeving zijn er voorwaarden gesteld rondom de directe uitbetaling van vakantie-uren voor oproepkrachten en het opnemen van vakantiedagenloon in een all-in salaris. Uitgangspunt is dat dit niet mag tenzij er wordt voldaan aan de wet- en regelgeving.  Het is belangrijk dat jij als werkgever zorgvuldig omgaat met deze kwesties om te voldoen aan wettelijke eisen en werknemers voldoende gelegenheid tot vakantie te bieden.

Uitbetaling van vakantie-uren bij oproepkrachten

Onder bepaalde voorwaarden is het mogelijk vakantie-uren direct uit te betalen aan oproepkrachten. Deze regeling geldt echter alleen als aan álle onderstaande voorwaarden wordt voldaan:

  • Kleine contracten en sporadisch werk: De oproepkracht werkt op een zeer klein contract, 10 tot 15 uur per maand.
  • Toestemming van de werknemer: De werknemer moet akkoord gaan met directe uitbetaling van vakantie-uren.
  • Toestemming in cao en arbeidsovereenkomst: De cao moet directe uitbetaling van vakantie-uren toestaan, en dit moet duidelijk zijn vastgelegd in de arbeidsovereenkomst. In de arbeidsovereenkomst moet ook vermeld staan dat de werknemer alsnog onbetaald verlof kan opnemen. Let wel er moet wel aan de uren eis worden voldaan.
  • Transparantie op loonstrook: De loonstrook moet een duidelijk onderscheid maken tussen het salaris, vakantiedagen en eventueel vakantiegeld.
  • Recuperatiefunctie en verlofadministratie: De werkgever moet de zogeheten ‘recuperatiefunctie’ waarborgen, waarbij de werknemer daadwerkelijk verlof opneemt. Onbetaalde verlofdagen moeten door de werkgever worden geregistreerd en gecontroleerd.

Let op: Alleen als aan álle bovenstaande eisen wordt voldaan, is directe uitbetaling van vakantie-uren toegestaan. Het doel is om ervoor te zorgen dat werknemers daadwerkelijk vakantie kunnen opnemen voor herstel, ook als het onbetaald verlof betreft.

Vakantiedagen in een all-in salaris

Voor werknemers die volgens de richtlijnen een all-in salaris ontvangen, waarin vakantiegeld en vakantiedagenloon zijn inbegrepen, gelden specifieke eisen:

  • Vakantiegeld: De wet schrijft voor dat vakantiegeld doorgaans in juni moet worden uitbetaald. Afwijkingen, zoals maandelijkse uitbetaling zijn toegestaan als dit schriftelijk in de arbeidsovereenkomst is vastgelegd.
  • Vakantiedagen en herstelfunctie: De wettelijke vakantiedagen mogen in principe niet financieel worden afgekocht. Vakantiedagen zijn bedoeld om de werknemer de mogelijkheid te geven fysiek en mentaal te herstellen , en werknemers moeten deze daadwerkelijk kunnen opnemen zonder belemmeringen.
  • Transparantievereisten: Indien vakantiedagenloon is opgenomen in het all-in salaris, moet dit op transparante wijze worden vastgelegd. Dit betekent dat de arbeidsovereenkomst expliciet vermeldt dat het salaris inclusief vakantiedagenloon is. Het is bovendien raadzaam om op de loonstrook aan te geven welk bedrag maandelijks wordt uitgekeerd als voorschot op vakantiedagenloon en hoeveel de werknemer heeft opgebouwd. Zonder deze duidelijkheid kunnen werknemers onbewust hun vakantiedagen opmaken zonder reserveringen, waardoor het recht op voldoende verlof en de herstelfunctie in gevaar komen.

Samen zorgen we ervoor dat jouw arbeidscontracten in lijn zijn met de geldende wetgeving en dat je medewerkers hun recht op verlof goed kunnen benutten. Neem bij vragen vooral contact met jouw contactpersoon bij Bentacera op.

Meer weten over personeel?

Lees ook onze andere blogs of neem direct contact met ons op!

Plan een kennismaking in!