DAC-7: platformverkopers opgelet

13 juni 2024

Rapportageverplichting gericht op belastingtransparantie

Sinds 1 januari 2023 is de Nederlandse wetgeving die de Europese DAC-7 richtlijn implementeert van kracht. DAC-7 is in het leven geroepen om online platforms te verplichten te rapporteren over de inkomsten van haar gebruikers. Eind januari 2024 is de deadline verlopen voor het indienen van de DAC-7 rapportage over 2023.

De toepassing van DAC-7

De regeling is van toepassing op platforms die verkopers en kopers, van zowel goederen als diensten, met elkaar in verbinding brengen. Exploitanten van deze platforms dienen informatie over de verkoop van goederen en diensten op hun platform te verzamelen, verifiëren, op te slaan en te rapporteren aan de Belastingdienst. Activiteiten die onder DAC-7 vallen zijn:

  • Verhuur van onroerend goed.
  • Verlenen van persoonlijke diensten.
  • Verkoop van goederen.
  • Verhuur van transportmiddelen.

De definitie van een platform

Een platform wordt gedefinieerd als elke vorm van software, website of andere toepassing waarmee verkopers hun producten of diensten kunnen aanbieden aan kopers. Hierbij valt onder andere te denken aan:

  • Een website die bezitters van onroerend goed in staat stelt woningen te verhuren.
  • Een app waarmee gebruikers tweedehands goederen kunnen verkopen.
  • Een website die particulieren verbindt met vakmensen voor klussen in huis.

In sommige gevallen kan het onduidelijk zijn of een platform onder de reikwijdte van DAC-7 valt. Bentacera kan helpen bij deze beoordeling. Platforms die onder de reikwijdte van DAC-7 vallen, zijn verplicht om te rapporteren over het aantal transacties, de omzet, het fiscale nummer van de afnemer en gegevens over eventuele onroerende zaken bij verhuur.

De gevolgen van de rapportageverplichting

Platforms die niet voldoen aan hun rapportageverplichtingen kunnen een stevige boete opgelegd krijgen door de Belastingdienst. De Belastingdienst heeft aangegeven vooralsnog terughoudend om te gaan met het opleggen van dergelijke boetes. Dit neemt niet weg dat het van belang is tijdig te voldoen aan de rapportageverplichting.

Ook voor verkopers op dergelijke platforms heeft DAC-7 gevolgen. Platforms mogen namelijk verkopers verzoeken om informatie aan te leveren. Wanneer verkopers dit niet doen zijn de platforms gerechtigd om het account van verkopers te sluiten of om ontvangen betalingen niet uit te betalen aan verkopers.

Diensten:

Belastingadvies

Exploiteer jij een platform zoals hierboven beschreven of verricht jij activiteiten op een dergelijk platform en heb je vragen over de informatie- dan wel rapportageverplichting neem dan contact op met je relatiemanager of met Ronald Procee.

Contactpersoon

Ronald Procee
Junior Belastingadviseur
 

Meer weten over belastingadvies?

Lees ook onze andere blogs of neem direct contact met ons op!

 

Plan een kennismaking in!

 

 

Een fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting kent zowel voordelen als nadelen. Wat is verstandig in jouw situatie? Lees deze blog voor meer info!

Door de hoge vermogensrendementsheffing in box 3 kan het in bepaalde situaties voordelig zijn om de eigenwoningschuld in box 3 te plaatsen. Maar in welke situaties is dit mogelijk en wanneer is het ook gunstig?

Het coronavirus heeft de wereld flink opgeschud. Eén van de vragen die momenteel in deze context bij het ondernemende deel van ons land speelt, is: ‘Hoe beperk ik mijn privé-aansprakelijkheid?’

Als directeur-grootaandeelhouder (DGA) van je eigen vennootschap ben je verplicht om jezelf een salaris (gebruikelijk loon) toe te kennen

Als gebruiker van een elektrische leaseauto kan alleen de gedachte aan een verre reis je al flink wat stress bezorgen. Als oplossing kun je jouw werkgever vragen om een vervangende auto. Maar hoe zit het dan met de bijtelling? Wij vertellen jou er alles over.