Ontdek de kansen van vrijwillige duurzaamheidsverslaglegging
Duurzaamheid en toekomstbestendig ondernemen, het zijn thema’s waar je in onze huidige samenleving niet meer omheen kunt. Dat geldt ook voor jou als mkb-ondernemer. Investeren in een duurzame en toekomstbestendige onderneming kent zeker uitdagingen, maar biedt ook unieke kansen! Welke dat zijn, dat vertellen we je graag in deze blog.
Duurzame uitdagingen in de praktijk
Wat zijn uitdagingen met betrekking tot toekomstbestendig ondernemen waar mkb-ondernemers tegenaan lopen? Laten we starten met een voorbeeld. Stel je een transportbedrijf voor dat te maken heeft met de toenemende druk om de ecologische voetafdruk te verkleinen. Daar komt de eerste uitdaging al om de hoek kijken, namelijk het investeren in schonere voertuigen en efficiëntere logistieke processen, terwijl ze tegelijkertijd moeite hebben met het aantrekken en behouden van gekwalificeerd personeel.
In het verlengde van dit voorbeeld is er nog een uitdaging waar veel ondernemers tegenaan lopen, namelijk het begrijpen en implementeren van concepten zoals toekomstbestendig ondernemen, ESG-criteria en de Sustainable Development Goals (SDG's). Ze worstelen met beperkte middelen, het vaststellen van ambities en het overwinnen van kosten en operationele complexiteit.
Ondertussen groeit de vraag naar duurzame producten en diensten, wat nieuwe kansen biedt en klanttevredenheid vergroot. Want duurzaamheid is meer dan een modewoord; het is een essentiële stap naar een toekomstbestendige bedrijfsvoering.
Wat is duurzaamheidsverslaglegging en waarom is het belangrijk?
Gelukkig zijn er voor het mkb ook volop kansen. Duurzaamheidsverslaglegging is een van die kansen. Het helpt jou niet alleen om actief bezig te zijn met duurzaamheid en toekomstbestendig ondernemen, maar is ook een effectieve manier om dit aan jouw belanghebbenden te communiceren.
Om dit beter te begrijpen is het belangrijk om eerst uit te leggen wat dit begrip inhoudt. Duurzaamheidsverslaglegging is het proces waarbij een bedrijf zijn impact op het milieu, de maatschappij, de mens en de economie rapporteert. En dat gaat verder dan alleen financiële cijfers. Denk bijvoorbeeld aan energieverbruik, CO2-uitstoot, arbeidsomstandigheden, gezondheid, veiligheid, duurzame inzetbaarheid van personeel, afvalbeheer en nog veel meer. Kortom: duurzaamheidsverslaglegging geeft inzicht in hoe jouw bedrijf bijdraagt aan een duurzame toekomst!
Duurzaamheidsverslaglegging: what’s in it for me?
Voor grote bedrijven is de duurzaamheidsverslaglegging vaak wettelijk verplicht, maar voor het mkb blijft het vooralsnog vaak een vrijwillige keuze. Grote kans dus dat je je afvraagt wat vrijwillige verslaglegging jou kan brengen. We nemen je hieronder graag mee in de voordelen.
- Verbeterde reputatie en merkloyaliteit
Met duurzaamheidsverslaglegging communiceer je transparant over jouw duurzaamheidsinspanningen. Dit versterkt je reputatie en helpt jeom onderscheid te maken in een markt die steeds meer waarde hecht aan duurzaamheid. Zo zorg je ervoor dat jouw bedrijf wordt gezien als een betrouwbare en maatschappelijk verantwoorde speler. En daar pluk jij de vruchten van, want het verhoogt je klantloyaliteit én trekt nieuwe klanten aan. - Kostenbesparing en efficiëntie
Duurzaamheidsverslaglegging helpt jou met het systematisch verzamelen en analyseren van duurzaamheidsdata. Op die manier breng je inefficiënties aan het licht en kun je deze direct aanpakken. Dat bespaart jou kosten en vermindert jouw milieu-impact, wat op de lange termijn leidt tot financiële voordelen en verbeterde operationele efficiëntie. - Goed voorbereid op toekomstige regelgeving
Veel mkb-ondernemers maken zich ook zorgen over de aankomende regelgeving. Vanaf 2027 moeten grote niet-beursgenoteerde bedrijven rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties. Dit maakt het extra belangrijk om nu al goed voorbereid te zijn en je processen op orde te krijgen. - Versterk je relaties met stakeholders
Investeer je in duurzaamheidsrapportage, dan investeer je tegelijkertijd in jouw relaties met belangrijke stakeholders, zoals klanten, leveranciers en investeerders. Door transparant te zijn verhoog je het vertrouwen, wat op zijn beurt weer kan leiden tot sterkere zakelijke partnerschappen. Daarnaast voldoe je met het verstrekken van informatie aan de behoefte van grote ondernemingen die duurzaamheidsinformatie van hun leveranciers nodig hebben. Het is een cruciale succesfactor in een markt waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt. - Aantrekken en behouden van talent
Communiceer je transparant over jouw duurzaamheidsinspanningen, dan word je aantrekkelijker voor jonge professionals die waarde hechten aan maatschappelijke verantwoordelijkheid. En ook dit werkt in jouw voordeel. Hoe? Doordat het je helpt bij het aantrekken van nieuw talent én het behouden van bestaande medewerkers, in een arbeidsmarkt die de nodige uitdagingen kent. - Betere toegang tot financiering
Besteed je aandacht aan duurzaamheidsverslaglegging, dan helpt dit jou om een sterk duurzaamheidsprofiel te presenteren. Op zijn beurt leidt dit tot gunstigere financieringsvoorwaarden én opent het de deur naar nieuwe vormen van duurzame financiering, zoals groene leningen. Kortom: je versterkt hiermee de financiële positie van jouw bedrijf.
Kortom: vrijwillige duurzaamheidsverslaglegging biedt jou als mkb-ondernemer een unieke kans om voorop te lopen in de markt, weerbaar en onderscheidend te zijn, om de operationele efficiëntie te vergroten en sterkere relaties te bouwen met je stakeholders. Als je nu de eerste stappen zet, dan leg je de basis voor een duurzamer en toekomstbestendiger bedrijf dat goed voorbereid is op de uitdagingen van morgen.
Hoe begin ik met mijn duurzaamheidsverslaglegging?
In de praktijk merken we dat veel mkb-bedrijven weinig ervaring hebben met duurzaamheidsverslaglegging. Er wordt al snel gedacht dat het een complex en tijdrovend proces is. En dat is een logische gedachte, want bepaal maar eens waar je begint en welke stappen je moet nemen.
Bij Bentacera begrijpen we deze zorgen. Daarom bieden we een gestructureerde en eenvoudige aanpak die precies aansluit bij jouw behoeften. Met de juiste begeleiding doorlopen we het proces, om uiteindelijk naar een digitale vrijwillige duurzaamheidsrapportage toe te werken. Onze specialisten bieden eenvoudig inzicht en een concreet actieplan, zodat je je ambitie om toekomstbestendig te ondernemen kunt vertalen naar haalbare acties. Uiteindelijk verwerken we de resultaten van de acties in een rapport. Dat helpt jou om de resultaten van je inspanningen op een aantrekkelijke manier te presenteren aan je stakeholders.
Wil je graag weten hoe onze aanpak jouw organisatie kan versterken en hoe je toekomstbestendig kunt ondernemen? De komende weken delen we meer informatie over ons traject. Neem dan contact op met onze relatiemanager Erwin Henstra. Zet vandaag de eerste stap naar een toekomstbestendig bedrijf en effectieve (vrijwillige) duurzaamheidsverslaglegging.
Erwin Henstra
Relatiemanager
Meer weten over toekomstbestendig ondernemen?
Lees ook onze andere blogs of neem direct contact met ons op!