Accountancy, duurzaamheid en de Elfstedentocht: een update van Gooitzen Boonstra

Gooitzen Nieuw

Voormalig algemeen directeur Gooitzen Boonstra droeg op 1 januari 2023 het stokje over aan Ronald de Jong. Dat deed hij na 9 jaar aan het roer van Bentacera te hebben gestaan. Na de overdracht zette Gooitzen zijn expertise in voor andere projecten binnen Bentacera, waarmee zijn kennis en ervaring behouden bleef binnen de organisatie. Welke projecten dat precies zijn en hoe Gooitzen hier invulling aan gaf? Dat lees je in onderstaande update!

Na 30 jaar een nieuw onderwerp op mijn pad

Na 30 jaar ervaring in de accountancy en het maken van de nodige bestuurlijke ‘meters’ kwam er de afgelopen periode een nieuw onderwerp op mijn pad. Zo ben ik nu ruim een jaar beroepsmatig intensief bezig met CSRD. CSRD staat voor Corporate Sustainability Reporting Directive, ook wel bekend als dé richtlijn op het gebied van duurzaamheidsverslaggeving. Deze regelgeving is veelomvattend en nieuw. Denk niet alleen aan verslaggeving over milieu, maar ook aan mensenrechten, goed bestuur, arbeidsomstandigheden, beloningsstructuur en eerlijk zaken doen.

Benieuwd hoe die CSRD-werkzaamheden eruitzien? Denk aan lezen, sparren met collega’s, trainingen volgen, intervisie, informatiebijeenkomsten organiseren, klanten ondersteunen om CSRD in hun organisatie te implementeren en zo kan ik nog wel even doorgaan. De werkzaamheden voor deze nieuwe duurzaamheidsverslaggeving laten zich het best omschrijven als veelomvattend, divers en actueel, want gericht op de toekomst!

De start van mijn interesse in duurzaamheid

Mijn interesse in duurzaamheid begon met maatschappelijk verantwoord ondernemen en is de laatste jaren steeds verder gegroeid. ‘Mijn’ Bentacera heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld als een gerespecteerd advies- en accountancykantoor. Niet alleen in Friesland, maar ook in Noord-Nederland. Ik ben er trots op dat ik daar als bestuurder aan bij heb gedragen. 

Tegelijkertijd voelde ik de verantwoordelijkheid om wat terug te doen voor de regio. Zo zit ik in het bestuur van de Oranjewoud Export Academy, om op deze manier de ‘exportkracht’ van het noordelijke bedrijfsleven naar een hoger niveau te tillen (en daarmee ook indirect de welvaart). Want een sterke samenleving, ook dat is een mooi voorbeeld van duurzaamheid. 

En het mag duidelijk zijn: we moeten nu al iets met de klimaatverandering doen. Dat kunnen we niet overlaten aan de volgende generaties. 

De link tussen De Elfstedentocht en duurzaamheid

Naast bestuurslid van de Oranjewoud Export Academy kwam er nog een mooie kans voorbij. Als je als fervent schaatsliefhebber (met 3 kruisjes) de mogelijkheid krijgt om bestuurslid te worden van De Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden, dan voel je je vereerd en grijp je die met beide handen aan. Het is prachtig om een bijdrage te leveren aan het in stand houden van ‘erfgoed de Elfstedentocht’. 

Maar heb je het over de Elfstedentocht, dan komt het onderwerp klimaat tegenwoordig ook onherroepelijk naar voren. Want ook al hebben we het er elk jaar bij een paar graden vorst weer over, door het veranderende klimaat wordt de kans op het doorgaan van De Tocht steeds kleiner. Aangezien we volledig afhankelijk van het weer zijn om De Tocht te organiseren, is het niet meer dan vanzelfsprekend dat we als bestuur ook bezig zijn met duurzaamheid. Want de laatste keer dat er ‘It giet oan’ werd geroepen is al lang geleden, veel te lang als je het mij vraagt!

Alle kleine beetjes helpen als we het over duurzaamheid hebben, daar ben ik van overtuigd. Daarom kijken we hoe we als vereniging de impact op de opwarming van de aarde kunnen verkleinen. Dat begint met het in kaart brengen van onze CO2-footprint. Vervolgens kijken we welke aanpassingen we kunnen doen die een gunstig effect op deze footprint hebben. Het begint met bewustwording, wat leidt tot intrinsieke motivatie om echt met het  onderwerp aan de slag te gaan. Alle kleine beetjes helpen en ik merk bij mezelf dat ik het onderwerp ook steeds vaker bij klanten bespreekbaar maak. Wat kun jij en wat kan jouw organisatie doen? 

Mijn bijdrage aan jouw toekomstbestendige organisatie

Als accountant en adviseur kan ik het bedrijfsleven helpen om een bijdrage te leveren aan een betere wereld en  te voldoen aan de CSRD-regelgeving. 

Vanwege de nieuwe duurzaamheidsverslaggeving is er in veel gevallen een veranderingsproces binnen organisaties nodig. Dat is natuurlijk een uitdaging op zich. Gelukkig hoef je dat niet alleen te doen en dat geldt ook voor mij. Binnen Bentacera kan ik namelijk terugvallen op een team met specialisten, die de nodige ervaring hebben om organisaties op een praktische en ondernemende manier te helpen en te adviseren. En met Harry Marissen hebben we een schat aan ervaring en drive in huis op het gebied van CSRD en dat werkt aanstekelijk.

Ben je als CSRD-plichtige organisatie nog niet begonnen met de eerste voorbereidingen? Stel het dan niet verder uit, het vereist de nodige tijd en de ervaring leert dat er ook altijd (onverwachte) kansen zijn. Ik help je daarbij graag op weg. Stuur me gerust een bericht én neem in de tussentijd alvast een kijkje op onze website, waar je meer informatie vindt over onze dienstverlening ‘Toekomstbestendig ondernemen’: https://www.bentacera.nl/diensten/toekomstbestendig-ondernemen.

Gooitzen Boonstra, adviseur CSRD

Gooitzen Boonstra

Gooitzen Boonstra

Consultant CSRD-implementatie

Wil je meer weten? Neem dan contact op met Gooitzen Boonstra.