Ontdek de voordelen van maandelijkse financiële rapportage

15 juli 2024

Efficiëntere btw-aangifte door het bijhouden van je financiële cijfers

De klok tikt, want de kwartaalmaand is aangebroken. Dat betekent maar één ding: tijd om de btw-aangifte in te dienen! Of je nu een doorgewinterde ondernemer bent of net begint, de Belastingdienst wacht niet. Maar hoe zorg je ervoor dat je altijd klaar bent voor deze belangrijke taak? Het antwoord ligt in het regelmatig bijhouden van je financiële cijfers. In deze blog gaan we dieper in op de voordelen van het up-to-date houden van jouw financiële administratie.

Wat is de btw-aangifte?

De btw (belasting over de toegevoegde waarde) is een belasting die je als ondernemer betaalt over je omzet. Iedere btw-periode (dit kan maand/ kwartaal of op jaarbasis zijn) moet je een aangifte indienen bij de Belastingdienst. In deze aangifte geef je twee belangrijke punten door, namelijk hoeveel btw je hebt geheven over je verkopen en hoeveel btw je hebt betaald over je inkopen. Dit kan soms een lastige en tijdrovende klus zijn, vooral als je administratie niet op orde is.

Wat levert maandelijkse financiële rapportage jou op?

Wil je jouw kwartaalafsluiting soepeler laten verlopen, dan is het een goed idee om maandelijks je cijfers inzichtelijk te maken. Maandelijkse financiële rapportage biedt jou de volgende voordelen:

  1. Tijdige signalering van problemen: Door je cijfers elke maand bij te houden, kun je snel afwijkingen of problemen in je cashflow of winstgevendheid signaleren. Dit stelt je in staat om tijdig bij te sturen.
  2. Betere budgettering en planning: Maandelijkse rapportages geven je een gedetailleerd beeld van je inkomsten en uitgaven. Dit helpt je bij het maken van nauwkeurige budgetten en toekomstplannen.
  3. Efficiëntere btw-aangifte: Als je maandelijks je cijfers bijhoudt, is de btw-aangifte aan het einde van de periode een stuk eenvoudiger. Je hebt immers alle gegevens al verzameld en geordend.
  4. Verhoogde financiële controle: Regelmatige controle van je financiële cijfers helpt je om beter inzicht te krijgen in je bedrijfsvoering. Je weet precies waar je staat en kunt weloverwogen beslissingen nemen.

Blijf altijd een stap voor met jouw financiële administratie

Met een goede voorbereiding hoeft de kwartaalmaand en de bijbehorende btw-aangifte geen stressvolle periode te zijn. Door regelmatig je cijfers bij te houden, zowel maandelijks als per kwartaal, zorg je ervoor dat je altijd een up-to-date inzicht hebt in je financiële situatie. Dat helpt jou niet alleen om de btw-aangifte eenvoudiger te maken, maar ook om je bedrijf beter te beheren, tijdig bij te sturen waar dat nodig is en strategische beslissingen te nemen.

Dus, heb jij je financiële administratie al op orde? Zo niet, dan is het hoog tijd om hiermee te beginnen. Investeer in een goed boekhoudsysteem, werk nauw samen met een van onze collega’s en zorg ervoor dat je altijd up-to-date bent met je financiën. Je bedrijf zal je dankbaar zijn!

Ontbreekt het jou aan tijd of de juiste middelen om je administratie periodiek bij te werken, dan kunnen wij hierbij helpen. Met de hulp van onze collega’s en een aantal geschikte boekhoudpakketten nemen we jou het werk graag uit handen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op, we vertellen je er graag meer over!

Diensten:

Belastingadvies

Hulp nodig? 

Ben jij op zoek naar ondersteuning bij jouw financiële administratie? Neem dan contact op met je relatiemanager of met Mariska Kuipers.

Contactpersoon

Mariska Kuipers
Relatiemanager MKB - Duurzaamheid Adviseur
 

Meer weten over belastingadvies?

Lees ook onze andere blogs of neem direct contact met ons op!

 

Plan een kennismaking in!

 

 

De herzieningsregels voor btw-aftrek worden mogelijk uitgebreid naar verbouwingen. In deze blog leggen wij uit wat dit wetsvoorstel in de praktijk betekent.

De vraag ‘wat heb ik financieel geregeld voor morgen’ staat centraal bij jouw financiële plan. Met een persoonlijk financieel plan krijg je inzicht in jouw huidige én toekomstige financiële situatie.

Kijk jij op tegen de btw-aangifte? Nergens voor nodig! Maak het jezelf gemakkelijk en krijg inzicht in jouw organisatie met maandelijkse financiële rapportage.

Platformverkopers opgelet! DAC-7 wetgeving verplicht online platforms te rapporteren over de inkomsten van haar gebruikers. Lees in onze blog over de regeling en de consequenties.

Op 6 juni 2024 deed de Hoge Raad uitspraak over de manier waarop het inkomen uit vermogen (box 3) wordt berekend. Lees hier over de gevolgen van deze uitspraak.